mostkowanie modułu

Pytamy i/lub pomagamy rozwiązać problemy z elektryką.
zbig845
Posty: 44
Rejestracja: wtorek, 16 września 2014, 10:47
Lokalizacja: słubice

mostkowanie modułu

Postautor: zbig845 » wtorek, 23 września 2014, 07:20

Witam mam pytanie. Znalazlem na forum imformacje o mozliwosci odblokawaniu xjr 1300 z 1999 z 98 na 106 km przez zmostkowanie jednego z pinow modulu z masa. Zrobil to ktos, byl jakis efekt, modul sie nie spalil albo cus? Nie moglem znalesc informacji czy ktos to zrobil.
Dziekuje i pozdrawiam.
DYSLEKTYK 694660816
KAPITAN BOMBA: NIE WAŻNE CO MASZ W SERCU, WAŻNE CO MASZ W DUPIE...

Awatar użytkownika
ivo
Posty: 436
Rejestracja: niedziela, 23 maja 2010, 12:02
Model i rocznik moto.: GSX 1400
Województwo: D-dolnośląskie
Lokalizacja: Lubań

Postautor: ivo » wtorek, 23 września 2014, 08:03

Jakie masz oznaczenie swojego modułu?
J....ć stare baby :)

zbig845
Posty: 44
Rejestracja: wtorek, 16 września 2014, 10:47
Lokalizacja: słubice

Postautor: zbig845 » wtorek, 23 września 2014, 08:05

5EA10
DYSLEKTYK 694660816

KAPITAN BOMBA: NIE WAŻNE CO MASZ W SERCU, WAŻNE CO MASZ W DUPIE...

Awatar użytkownika
ivo
Posty: 436
Rejestracja: niedziela, 23 maja 2010, 12:02
Model i rocznik moto.: GSX 1400
Województwo: D-dolnośląskie
Lokalizacja: Lubań

Postautor: ivo » wtorek, 23 września 2014, 09:09

zbig845 pisze:5EA10
Moduł na Niemcy.Mam gdzieś rysunek,który konektor trzeba zmasować.Wieczorem Ci wyślę jak nie masz.Ja w swojej zmieniłem moduł na 5EA20-najprościej. ;-)
J....ć stare baby :)

zbig845
Posty: 44
Rejestracja: wtorek, 16 września 2014, 10:47
Lokalizacja: słubice

Postautor: zbig845 » wtorek, 23 września 2014, 09:19

Bede wdzieczny z info :-)
DYSLEKTYK 694660816

KAPITAN BOMBA: NIE WAŻNE CO MASZ W SERCU, WAŻNE CO MASZ W DUPIE...

Awatar użytkownika
ivo
Posty: 436
Rejestracja: niedziela, 23 maja 2010, 12:02
Model i rocznik moto.: GSX 1400
Województwo: D-dolnośląskie
Lokalizacja: Lubań

Postautor: ivo » wtorek, 23 września 2014, 19:52

Nie mogę wysłać przez forum.Komunikat '' plik bmp niedozwolony''.
J....ć stare baby :)

Awatar użytkownika
Zdzislaw
Posty: 2796
Rejestracja: poniedziałek, 13 grudnia 2010, 14:39
Model i rocznik moto.: XB-70 Valkyrie
Województwo: C-kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: Janikowo
Kontaktowanie:

Postautor: Zdzislaw » wtorek, 23 września 2014, 19:54


Awatar użytkownika
ivo
Posty: 436
Rejestracja: niedziela, 23 maja 2010, 12:02
Model i rocznik moto.: GSX 1400
Województwo: D-dolnośląskie
Lokalizacja: Lubań

Postautor: ivo » wtorek, 23 września 2014, 19:57

Zdzichu,teraz wyświetla to samo ale na czerwono.
J....ć stare baby :)

Awatar użytkownika
Zdzislaw
Posty: 2796
Rejestracja: poniedziałek, 13 grudnia 2010, 14:39
Model i rocznik moto.: XB-70 Valkyrie
Województwo: C-kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: Janikowo
Kontaktowanie:

Postautor: Zdzislaw » wtorek, 23 września 2014, 20:14

Hmm, próbujesz z kompa załadować bezpośrednio pewnie?. Ew przerób w kompie nawet w paincie na jpega i wtedy ładuj na serwer.

Awatar użytkownika
ivo
Posty: 436
Rejestracja: niedziela, 23 maja 2010, 12:02
Model i rocznik moto.: GSX 1400
Województwo: D-dolnośląskie
Lokalizacja: Lubań

Postautor: ivo » wtorek, 23 września 2014, 20:16

Dzięki ;-) Poszło :hurra:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

zbig845
Posty: 44
Rejestracja: wtorek, 16 września 2014, 10:47
Lokalizacja: słubice

Postautor: zbig845 » wtorek, 23 września 2014, 21:27

Wielkie dzieki, teraz do dziela :evil:
DYSLEKTYK 694660816

KAPITAN BOMBA: NIE WAŻNE CO MASZ W SERCU, WAŻNE CO MASZ W DUPIE...

Awatar użytkownika
Koniu
Posty: 1540
Rejestracja: środa, 26 grudnia 2007, 19:43
Lokalizacja: Sejny
Kontaktowanie:

Postautor: Koniu » niedziela, 28 września 2014, 21:30

i jak efekty ?
Mój tel. 692 486 517

zbig845
Posty: 44
Rejestracja: wtorek, 16 września 2014, 10:47
Lokalizacja: słubice

Postautor: zbig845 » niedziela, 28 września 2014, 21:39

Efek jest taki ze od tygodnia zdycham z goraczka bo cos zlapalem w robocie, ebola, gruzlica czy cos :-( zastanawiam sie kogo ja wiozlem w tej karetce ...
Ps: pamietasz jak rozmawialismy o moich problemach z gaznikami? No to teraz zupelnie je szlak trafil i najpier musze zrobic z nimi porrzadek :zly:
DYSLEKTYK 694660816

KAPITAN BOMBA: NIE WAŻNE CO MASZ W SERCU, WAŻNE CO MASZ W DUPIE...

zbig845
Posty: 44
Rejestracja: wtorek, 16 września 2014, 10:47
Lokalizacja: słubice

Postautor: zbig845 » niedziela, 28 września 2014, 21:41

I poszlo czlowiekowi jak k..wie w deszcz...
DYSLEKTYK 694660816

KAPITAN BOMBA: NIE WAŻNE CO MASZ W SERCU, WAŻNE CO MASZ W DUPIE...

Awatar użytkownika
piontek
Posty: 3578
Rejestracja: środa, 9 kwietnia 2008, 18:51
Model i rocznik moto.: XJR 1300 2002
Województwo: B-podlaskie
Lokalizacja: Białystok
Kontaktowanie:

Postautor: piontek » niedziela, 28 września 2014, 21:43

zbig845, edytuj teksty zamiast pisać jeden pod drugim. Bo nam admin znów wyłączy taką możliwość.
Jeśli masz uwagę do mnie, a nie do treści związanych z wątkiem - wpisz ją w "Uwagi do Piontka". Czyli tu:
http://yamahaxjrclub.pl/viewtopic.php?t=2487

Awatar użytkownika
JAREK
Administrator
Posty: 4700
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2007, 13:47
Model i rocznik moto.: XJR1300-2004
Województwo: E-łódzkie
Lokalizacja: ŁÓDŹ
Kontaktowanie:

Postautor: JAREK » niedziela, 28 września 2014, 21:44

Otóż to.

zbig845
Posty: 44
Rejestracja: wtorek, 16 września 2014, 10:47
Lokalizacja: słubice

Postautor: zbig845 » niedziela, 28 września 2014, 21:46

Ok, przepraszam, jestem tu od niedawna i nie wiedzialem ze tak nie mozna :oops:
DYSLEKTYK 694660816

KAPITAN BOMBA: NIE WAŻNE CO MASZ W SERCU, WAŻNE CO MASZ W DUPIE...

Awatar użytkownika
JAREK
Administrator
Posty: 4700
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2007, 13:47
Model i rocznik moto.: XJR1300-2004
Województwo: E-łódzkie
Lokalizacja: ŁÓDŹ
Kontaktowanie:

Postautor: JAREK » niedziela, 28 września 2014, 21:48

To coś kiepsko Regulamin był czytany. :zly:
"Nie pisz posta pod swoim postem, tylko edytuj. W przeciwnym razie posty będą usuwane."

zbig845
Posty: 44
Rejestracja: wtorek, 16 września 2014, 10:47
Lokalizacja: słubice

Postautor: zbig845 » niedziela, 28 września 2014, 21:51

Mea culpa, mea maxima culpa :oops:
DYSLEKTYK 694660816

KAPITAN BOMBA: NIE WAŻNE CO MASZ W SERCU, WAŻNE CO MASZ W DUPIE...

Awatar użytkownika
Davidson
Posty: 183
Rejestracja: wtorek, 1 kwietnia 2008, 22:01
Model i rocznik moto.: XJR 1300 2004
Województwo: D-dolnośląskie
Lokalizacja: Dzierżoniów
Kontaktowanie:

Postautor: Davidson » wtorek, 14 października 2014, 13:34

Zbig845 Próbowałeś już mostkowac ten pin w module?
Obrazek
"Co ma być to będzie, a jak już będzie...
... to trzeba się z tym zmierzyć"

zbig845
Posty: 44
Rejestracja: wtorek, 16 września 2014, 10:47
Lokalizacja: słubice

Postautor: zbig845 » wtorek, 14 października 2014, 13:43

Jeszcze nie, walcze z gazniorami :-|
DYSLEKTYK 694660816

KAPITAN BOMBA: NIE WAŻNE CO MASZ W SERCU, WAŻNE CO MASZ W DUPIE...

Awatar użytkownika
janot
Posty: 144
Rejestracja: wtorek, 3 maja 2016, 18:21
Model i rocznik moto.: XJR1300 2000
Województwo: W-mazowieckie

Re: mostkowanie modułu

Postautor: janot » piątek, 14 kwietnia 2017, 10:23

Odświeżę ten temat, gdyż urwał się nagle i nic nie wiadomo.
Zamierzam dziś zmostkować ten moduł, mam 5EA-10, czyli 98 KM, w RP02.
Robił ktoś już tak? Ma to sens? Czy lepiej zapodać odrazu 5EA-20. Chociaż koszty tych dwóch operacji są znacząco różne.

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Flanker
Posty: 689
Rejestracja: wtorek, 25 sierpnia 2015, 08:16
Model i rocznik moto.: XJR 1300 SP 1999
Województwo: O-opolskie
Lokalizacja: Luboszyce

Re: mostkowanie modułu

Postautor: Flanker » piątek, 14 kwietnia 2017, 17:39

Nie trzeba zmieniać modułu, wystarczy właściwy pin podpiąć do masy. Widziałem gdzieś niemiecką oficjalną instrukcję jak to zrobić. Operacja legalna, można zakończyć wpisem w niemiecką kartę pojazdu.
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem.

Awatar użytkownika
janot
Posty: 144
Rejestracja: wtorek, 3 maja 2016, 18:21
Model i rocznik moto.: XJR1300 2000
Województwo: W-mazowieckie

Re: mostkowanie modułu

Postautor: janot » piątek, 14 kwietnia 2017, 18:21

Wcześniej zamieszczał @zdzisław i @ivo schemat.
Zrobilem dziś ten mostek, przejechałem się i .... nie widzę różnicy. Bynajmniej nie wyczuwam zmian :-(
Na aledrogo widziałem moduł 5EA20 do RP02, za 280 zł z przesyłką. Może w święta zamówię.

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Martinez
Posty: 151
Rejestracja: wtorek, 13 września 2016, 20:59
Model i rocznik moto.: XJR1300 1999
Województwo: N-warmińsko-mazurskie
Lokalizacja: Kętrzyn

Re:

Postautor: Martinez » piątek, 14 kwietnia 2017, 20:12

zbig845 pisze:I poszlo czlowiekowi jak k..wie w deszcz...


Cytat tygodnia :D

zasysam na fb :P
XJR 1300 - lotniczy litraż, rolniczy moment obrotowy :P

Awatar użytkownika
farba
Posty: 2336
Rejestracja: wtorek, 3 sierpnia 2010, 18:26
Model i rocznik moto.: Żółta taryfa
Województwo: W-mazowieckie

Re: mostkowanie modułu

Postautor: farba » piątek, 14 kwietnia 2017, 21:07

A powiedz mi przyjacielu jakbyś chciał odczuć różnicę 8 hp?
Czyżbyś odbył niski przelot w okolicy prędkości max przy temperaturze powietrza 6°C
Jedyny sposób to zahamowanie motocykla i porównanie wyników.

Awatar użytkownika
janot
Posty: 144
Rejestracja: wtorek, 3 maja 2016, 18:21
Model i rocznik moto.: XJR1300 2000
Województwo: W-mazowieckie

Re: mostkowanie modułu

Postautor: janot » sobota, 15 kwietnia 2017, 07:01

No cóż. Wystarczyła by iskierka :-) 8 hp nie jest wcale tak mało.

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
janot
Posty: 144
Rejestracja: wtorek, 3 maja 2016, 18:21
Model i rocznik moto.: XJR1300 2000
Województwo: W-mazowieckie

Re: mostkowanie modułu

Postautor: janot » poniedziałek, 24 kwietnia 2017, 07:44

Moduł 20 doszedł :-) założony ale jeszcze nie jeżdżone. Pogoda ujowa. Obrazek

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
PoLo
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 16 maja 2017, 16:08
Model i rocznik moto.: XJR 1300 2001
Województwo: D-dolnośląskie

Re: mostkowanie modułu

Postautor: PoLo » wtorek, 16 maja 2017, 17:03

Juz sie przejechales? :D Zamowilem wlasnie modul 5EA-20, bo tez mialem 10 i zastanawiam sie czy faktycznie czuc roznice?

Awatar użytkownika
janot
Posty: 144
Rejestracja: wtorek, 3 maja 2016, 18:21
Model i rocznik moto.: XJR1300 2000
Województwo: W-mazowieckie

Re: mostkowanie modułu

Postautor: janot » czwartek, 18 maja 2017, 06:45

Mostkowałem najpierw, nie zauważyłem poprawy. Zamówiłem ten moduł. Moto lepiej się zbiera, może nie jest to oszałamiająca poprawa, ale zawsze :-) Na module 10 prędkość Max tak ledwo pod 220 pochodziła, teraz 240 bez problemu :-) Tak więc wydane na zakup, niecałe 3 stówy uważam za dobry wybór.

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka


Wróć do „Układ elektryczny.”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość