PROBLEM Z LAGAMI

Pytania i /lub rozwiązania problemów z zawieszeniem i kołami.
Awatar użytkownika
RockMaN
Posty: 43
Rejestracja: niedziela, 9 września 2012, 19:47
Model i rocznik moto.: XJR 1200 1997
Województwo: S-śląskie
Lokalizacja: okolice Częstochowy
Kontaktowanie:

PROBLEM Z LAGAMI

Postautor: RockMaN » sobota, 28 marca 2015, 14:56

Panowie oswieccie mnie czemu jedna moja laga ma mniejszy zakres pracy co jest z nia nie tak? tak to wyglada po pełnym skompresowaniu http://s11.postimg.org/dsfexkzwy/20150328_144643.jpg

Awatar użytkownika
czez
Posty: 785
Rejestracja: wtorek, 15 kwietnia 2014, 19:11
Model i rocznik moto.: XJR
Województwo: C-kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: Deptak
Kontaktowanie:

Re: PROBLEM Z LAGAMI

Postautor: czez » sobota, 28 marca 2015, 20:02

Moze za czesto skrecasz w lewo?
Dobra ide do zbombionych,..:)
ftw

Awatar użytkownika
Holender
Posty: 1581
Rejestracja: sobota, 14 maja 2011, 19:18
Model i rocznik moto.: XJR 1300 RP10 2005
Województwo: K-małopolskie
Lokalizacja: Olkusz

PROBLEM Z LAGAMI

Postautor: Holender » sobota, 28 marca 2015, 20:03

Zdemontuj bebechy a znajdziesz przyczynę ;-)
And any fool knows a dog needs a home,
A shelter from pigs on the wing.

Awatar użytkownika
marki
Posty: 1116
Rejestracja: wtorek, 16 listopada 2010, 11:47
Model i rocznik moto.: XJR 1300 Explorer 1200
Województwo: P-wielkopolskie
Lokalizacja: Lubosz

Re: PROBLEM Z LAGAMI

Postautor: marki » sobota, 28 marca 2015, 20:35

Tak jak pisze Holender, dwie różne sprężyny.

Awatar użytkownika
Zdzislaw
Posty: 2856
Rejestracja: poniedziałek, 13 grudnia 2010, 14:39
Model i rocznik moto.: PzKpfw.Ausf.DT-75
Województwo: C-kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: Janikowo
Kontaktowanie:

PROBLEM Z LAGAMI

Postautor: Zdzislaw » sobota, 28 marca 2015, 20:36

Albo takiego pierdolnika nad sprężyną.

Awatar użytkownika
RockMaN
Posty: 43
Rejestracja: niedziela, 9 września 2012, 19:47
Model i rocznik moto.: XJR 1200 1997
Województwo: S-śląskie
Lokalizacja: okolice Częstochowy
Kontaktowanie:

PROBLEM Z LAGAMI

Postautor: RockMaN » sobota, 28 marca 2015, 21:02

te lagi sa juz bez sprezyny i bez oleju zjechane na sam dol a taka roznica

Awatar użytkownika
marecki
Posty: 169
Rejestracja: czwartek, 27 lutego 2014, 19:54
Model i rocznik moto.: RP02 2000
Województwo: G-pomorskie
Lokalizacja: Gdynia
Kontaktowanie:

PROBLEM Z LAGAMI

Postautor: marecki » sobota, 28 marca 2015, 21:06

Po wyjęciu rury nośnej, jeszcze jedna sprężyna jest, może tej brakuje.
http://yamahaxjrclub.pl/kat2/Manual.pdf strony 6-42, 6-43
"na motorze też można nie jeździć ... i nikt się nie dowie czego mu brakuje c'nie ?"

Awatar użytkownika
Tytus
Posty: 247
Rejestracja: piątek, 29 kwietnia 2011, 08:41
Model i rocznik moto.: XJR 1300 2004
Województwo: P-wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań

PROBLEM Z LAGAMI

Postautor: Tytus » poniedziałek, 30 marca 2015, 11:52

A rura lub goleń nie są krzywe ?

Awatar użytkownika
RockMaN
Posty: 43
Rejestracja: niedziela, 9 września 2012, 19:47
Model i rocznik moto.: XJR 1200 1997
Województwo: S-śląskie
Lokalizacja: okolice Częstochowy
Kontaktowanie:

PROBLEM Z LAGAMI

Postautor: RockMaN » poniedziałek, 30 marca 2015, 17:55

właśnie wydają się ok coś jest raczej w środku nie tak, jak sugerują koledzy, ale ja się juz nie podejmuje rozbierania tego :D musze gdzieś je podrzucić do obadania z tego co zauwazylem przy zlewaniu oleju to ten z lagi lewej czyli ta która niżej schodzi był ciemny grafitowy a ten z 2 zielony nie rózni się wiele od nowego oleju IPONE w lewo tez moto bardzo delikatnie sciaga po puszczeniu kiery nie duzo ale da sie zauwazyc

Awatar użytkownika
marecki
Posty: 169
Rejestracja: czwartek, 27 lutego 2014, 19:54
Model i rocznik moto.: RP02 2000
Województwo: G-pomorskie
Lokalizacja: Gdynia
Kontaktowanie:

PROBLEM Z LAGAMI

Postautor: marecki » poniedziałek, 30 marca 2015, 18:10

Naciśnij solidnie wyższą rurę, zobacz, czy lekko sprężynuje w przeciwieństwie do krótszej.
"na motorze też można nie jeździć ... i nikt się nie dowie czego mu brakuje c'nie ?"

Awatar użytkownika
RockMaN
Posty: 43
Rejestracja: niedziela, 9 września 2012, 19:47
Model i rocznik moto.: XJR 1200 1997
Województwo: S-śląskie
Lokalizacja: okolice Częstochowy
Kontaktowanie:

PROBLEM Z LAGAMI

Postautor: RockMaN » poniedziałek, 30 marca 2015, 18:22

naciskałem i nie czuje róznicy

Awatar użytkownika
Holender
Posty: 1581
Rejestracja: sobota, 14 maja 2011, 19:18
Model i rocznik moto.: XJR 1300 RP10 2005
Województwo: K-małopolskie
Lokalizacja: Olkusz

PROBLEM Z LAGAMI

Postautor: Holender » poniedziałek, 30 marca 2015, 20:37

RockMaN pisze:właśnie wydają się ok coś jest raczej w środku nie tak, jak sugerują koledzy, ale ja się juz nie podejmuje rozbierania tego :D


Jeszcze raz napiszę że jest to jedyna słuszna droga do poznania problemu. Jeśli nie czujesz się na siłach, to faktycznie daj to komuś kumatemu i wszystko się wyjaśni. kosmicznych technologii tam nie ma, wszystko proste jak budowa cepa.
And any fool knows a dog needs a home,

A shelter from pigs on the wing.

Awatar użytkownika
JAREK
Administrator
Posty: 4783
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2007, 13:47
Model i rocznik moto.: XJR1300-2004
Województwo: E-łódzkie
Lokalizacja: ŁÓDŹ
Kontaktowanie:

PROBLEM Z LAGAMI

Postautor: JAREK » wtorek, 28 kwietnia 2015, 09:19

A mnie w jedna lagę ruda franca jakaś wlazła. O dziwo: w jedną i nie cieknie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
artur
Posty: 3874
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2008, 14:16
Model i rocznik moto.: OXygen 49 ccm, XJR 07
Województwo: P-wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań

Re: PROBLEM Z LAGAMI

Postautor: artur » wtorek, 28 kwietnia 2015, 09:23

Co z tym zrobisz?
P.S. wszystkie odpowiedzi są czysto teoretyczne podparte niewielką wiedzą własciciela w w/w temacie

Awatar użytkownika
korbek
Posty: 452
Rejestracja: wtorek, 21 grudnia 2010, 13:04
Model i rocznik moto.: XJR 1300 2003
Województwo: E-łódzkie

Re: PROBLEM Z LAGAMI

Postautor: korbek » wtorek, 28 kwietnia 2015, 09:34

W razie czego powinienem gdzieś mieć luźny uszczelniacz przeciwpyłowy

Awatar użytkownika
Zdzislaw
Posty: 2856
Rejestracja: poniedziałek, 13 grudnia 2010, 14:39
Model i rocznik moto.: PzKpfw.Ausf.DT-75
Województwo: C-kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: Janikowo
Kontaktowanie:

PROBLEM Z LAGAMI

Postautor: Zdzislaw » wtorek, 28 kwietnia 2015, 10:56

Z tego cieknąć nie będzie.

Awatar użytkownika
JAREK
Administrator
Posty: 4783
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2007, 13:47
Model i rocznik moto.: XJR1300-2004
Województwo: E-łódzkie
Lokalizacja: ŁÓDŹ
Kontaktowanie:

Re: PROBLEM Z LAGAMI

Postautor: JAREK » wtorek, 28 kwietnia 2015, 11:13

Na razie nic nie zrobię. Jak dostane kasę z miasta to pojadę do serwisu na przegląd, wymianę oliwy i przy okazji zlecę zrobienie tego czegoś. Pewnie zda się i olej w lagach wymienić to od razu zlecę.

Awatar użytkownika
farba
Posty: 2364
Rejestracja: wtorek, 3 sierpnia 2010, 18:26
Model i rocznik moto.: Żółta taryfa
Województwo: W-mazowieckie

PROBLEM Z LAGAMI

Postautor: farba » wtorek, 28 kwietnia 2015, 11:42

Jak zbrojenie przeciwpyłowego tak skorodowało to podspodem masz armagedon,zapinka uszczelniacza wygląda tak samo, woda w oleju to standard.
Zanim gdzieś pojedziesz wyciągnij te przeciwpyłówki i przeczyść to co pod nimi, zaoszczędzisz na wymianie lag zanim to rude je porysjue.

Awatar użytkownika
JAREK
Administrator
Posty: 4783
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2007, 13:47
Model i rocznik moto.: XJR1300-2004
Województwo: E-łódzkie
Lokalizacja: ŁÓDŹ
Kontaktowanie:

Re: PROBLEM Z LAGAMI

Postautor: JAREK » wtorek, 19 maja 2015, 10:45

Czas kupić zgarniacze pyłu i uszczelniacze.
Oryginały są za 270,- zamienniki za 120,-.
Tylko czy zamiennik nie jest kupą?
Może się ktoś fachowo wypowiedzieć i doradzić?

Awatar użytkownika
Holender
Posty: 1581
Rejestracja: sobota, 14 maja 2011, 19:18
Model i rocznik moto.: XJR 1300 RP10 2005
Województwo: K-małopolskie
Lokalizacja: Olkusz

PROBLEM Z LAGAMI

Postautor: Holender » wtorek, 19 maja 2015, 11:11

Rok temu założyłem Tourmaxy i niestety już nie trzymają. W tym samym czasie, założyłem bratu do Devilki uszczelniacze firmy Ari i te trzymią b.dobrze. Coś mi się widzi że z zamiennikami jest jak na loterii...
And any fool knows a dog needs a home,

A shelter from pigs on the wing.

Awatar użytkownika
JAREK
Administrator
Posty: 4783
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2007, 13:47
Model i rocznik moto.: XJR1300-2004
Województwo: E-łódzkie
Lokalizacja: ŁÓDŹ
Kontaktowanie:

Re: PROBLEM Z LAGAMI

Postautor: JAREK » wtorek, 19 maja 2015, 11:16

No właśnie, tak też pisze Filip z Uhma-Bike.

GhostDog
Posty: 2215
Rejestracja: wtorek, 21 grudnia 2010, 09:34
Model i rocznik moto.: RP02
Województwo: C-kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: Mordor i okolice

Re: PROBLEM Z LAGAMI

Postautor: GhostDog » wtorek, 19 maja 2015, 11:26

spróbuj ATHENA (wymieniałem koledze w innym motórze i trzymały) lub zapytaj w serwisie o uszczelniacze od TDM-a (powinny pasować a pewnie będą tańsze)

Awatar użytkownika
artur
Posty: 3874
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2008, 14:16
Model i rocznik moto.: OXygen 49 ccm, XJR 07
Województwo: P-wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań

Re: PROBLEM Z LAGAMI

Postautor: artur » wtorek, 19 maja 2015, 13:58

JAREK pisze:Czas kupić zgarniacze pyłu i uszczelniacze.
Oryginały są za 270,- zamienniki za 120,-.
Tylko czy zamiennik nie jest kupą?
Może się ktoś fachowo wypowiedzieć i doradzić?

JAREK ale Ty masz zgarniacze. Dlaczego chcesz wymienić?
P.S. wszystkie odpowiedzi są czysto teoretyczne podparte niewielką wiedzą własciciela w w/w temacie

Awatar użytkownika
Zdzislaw
Posty: 2856
Rejestracja: poniedziałek, 13 grudnia 2010, 14:39
Model i rocznik moto.: PzKpfw.Ausf.DT-75
Województwo: C-kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: Janikowo
Kontaktowanie:

PROBLEM Z LAGAMI

Postautor: Zdzislaw » wtorek, 19 maja 2015, 14:19

Holender pisze:Rok temu założyłem Tourmaxy i niestety już nie trzymają. W tym samym czasie, założyłem bratu do Devilki uszczelniacze firmy Ari i te trzymią b.dobrze. Coś mi się widzi że z zamiennikami jest jak na loterii...


Tourmaxowe części często są pakowane na pierwszy montaż. Niby Tourmax na pudełku, a w środku co innego.

Awatar użytkownika
JAREK
Administrator
Posty: 4783
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2007, 13:47
Model i rocznik moto.: XJR1300-2004
Województwo: E-łódzkie
Lokalizacja: ŁÓDŹ
Kontaktowanie:

Re: PROBLEM Z LAGAMI

Postautor: JAREK » wtorek, 19 maja 2015, 16:55

artur pisze:JAREK ale Ty masz zgarniacze. Dlaczego chcesz wymienić?


A nie wymienia się razem? Ten na zardzewiałym uszczelniaczu chyba należałoby wymienić.

Awatar użytkownika
artur
Posty: 3874
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2008, 14:16
Model i rocznik moto.: OXygen 49 ccm, XJR 07
Województwo: P-wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań

Re: PROBLEM Z LAGAMI

Postautor: artur » wtorek, 19 maja 2015, 17:07

A to przepraszam bo co innego rozumiemy pod tą nazwą
P.S. wszystkie odpowiedzi są czysto teoretyczne podparte niewielką wiedzą własciciela w w/w temacie

Awatar użytkownika
jacekxjr78
Posty: 508
Rejestracja: wtorek, 2 czerwca 2009, 07:31
Model i rocznik moto.: XJR 1300 2005
Województwo: K-małopolskie
Lokalizacja: Paryz / krakow

PROBLEM Z LAGAMI

Postautor: jacekxjr78 » poniedziałek, 13 lipca 2015, 15:19

ma ktos jakies namiary za zakup sprezyn progresywnych ?

Awatar użytkownika
korbek
Posty: 452
Rejestracja: wtorek, 21 grudnia 2010, 13:04
Model i rocznik moto.: XJR 1300 2003
Województwo: E-łódzkie

Re: PROBLEM Z LAGAMI

Postautor: korbek » poniedziałek, 13 lipca 2015, 15:25

Ja brałem Wilbersy w BMW Sikora Bielsko Biała. Bez problemu ślą kurierem po przedpłacie.

Awatar użytkownika
jacekxjr78
Posty: 508
Rejestracja: wtorek, 2 czerwca 2009, 07:31
Model i rocznik moto.: XJR 1300 2005
Województwo: K-małopolskie
Lokalizacja: Paryz / krakow

Re: PROBLEM Z LAGAMI

Postautor: jacekxjr78 » poniedziałek, 13 lipca 2015, 15:45

Ja brałem Wilbersy w BMW Sikora Bielsko Biała. Bez problemu ślą kurierem po przedpłacie



a wiela takie sprezyny kosztuja?

Awatar użytkownika
korbek
Posty: 452
Rejestracja: wtorek, 21 grudnia 2010, 13:04
Model i rocznik moto.: XJR 1300 2003
Województwo: E-łódzkie

Re: PROBLEM Z LAGAMI

Postautor: korbek » poniedziałek, 13 lipca 2015, 16:46

jacekxjr78 pisze:a wiela takie sprezyny kosztuja?

Coś mi świta, że ok. 400 złociszy :)


Wróć do „Zawieszenie i koła.”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość