Nawigacja.

Zamieszczamy tu opisy co dadalismy do swoich motocykli i czy jestesmy z rzeczy zadowoleni czy nie.
Awatar użytkownika
JAREK
Administrator
Posty: 4810
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2007, 13:47
Model i rocznik moto.: XJR1300-2004
Województwo: E-łódzkie
Lokalizacja: ŁÓDŹ
Kontaktowanie:

Re: Nawigacja.

Postautor: JAREK » czwartek, 4 sierpnia 2016, 13:13

Otoz nie. W srodku jest plytka zadrukowana i tam jakies kondensatorki i inne takie.
Bezpiecznik to ja jeszcze umiem rozpoznac.

Dorzucam fotke plytki.Obrazek

Awatar użytkownika
farba
Posty: 2370
Rejestracja: wtorek, 3 sierpnia 2010, 18:26
Model i rocznik moto.: Żółta taryfa
Województwo: W-mazowieckie

Nawigacja.

Postautor: farba » czwartek, 4 sierpnia 2016, 14:18

Wygląda na bezpiecznik właśnie tylko smd fb14 i fb 22

Awatar użytkownika
JAREK
Administrator
Posty: 4810
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2007, 13:47
Model i rocznik moto.: XJR1300-2004
Województwo: E-łódzkie
Lokalizacja: ŁÓDŹ
Kontaktowanie:

Re: Nawigacja.

Postautor: JAREK » czwartek, 4 sierpnia 2016, 15:29

No dobra, ale czy mozna ta plytke wysiudac i wstawic bezpiecznik samochodowy albo rurkowy?

Awatar użytkownika
farba
Posty: 2370
Rejestracja: wtorek, 3 sierpnia 2010, 18:26
Model i rocznik moto.: Żółta taryfa
Województwo: W-mazowieckie

Nawigacja.

Postautor: farba » czwartek, 4 sierpnia 2016, 16:01

Płytka wygląda na filtr przepięciowy spróbuj wylutować wywalone elementy i albo zastąpić je bezpiecznikiem szklanym na kabelkach albo wlutować cienki drucik w miejscu tych elementów jak to nic nie da będziemy myśleć .
Zrób fotę z drugiej strony i końcówek kabla ,wtyczek
Zwykły bezpiecznik zabezpiecza instalację przed spaleniem ,zabezpieczenie przepięciowe zabezpiecza urządzenie podpięte do instalacji.
Można to wywalić ale navi będzie narażona na uszkodzenie że strony zasilania, tu zadziałało więc jak tego nie będzie to będziesz szukał nowej navi
Być może filtr padł całkiem ( scalak wygląda dziwnie) i warto poszukać nowego kabla niż kombinować z naprawą .
Masz to czym polutować bo same bezpieczniki smd można kupić np w TME w łodzi

Awatar użytkownika
JAREK
Administrator
Posty: 4810
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2007, 13:47
Model i rocznik moto.: XJR1300-2004
Województwo: E-łódzkie
Lokalizacja: ŁÓDŹ
Kontaktowanie:

Re: Nawigacja.

Postautor: JAREK » czwartek, 4 sierpnia 2016, 19:26

farba pisze:Zwykły bezpiecznik zabezpiecza instalację przed spaleniem ,zabezpieczenie przepięciowe zabezpiecza urządzenie podpięte do instalacji.
Można to wywalić ale navi będzie narażona na uszkodzenie że strony zasilania, tu zadziałało więc jak tego nie będzie to będziesz szukał nowej navi


To w takim razie ryzykuje tez podpinajac kablem usb nawi do gniazda w aucie albo ladujac ja jak telefon komorkowy?


Nie mam lutownicy do takich drobiazgow.

Dorzucam druga strone i koncowki:Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
farba
Posty: 2370
Rejestracja: wtorek, 3 sierpnia 2010, 18:26
Model i rocznik moto.: Żółta taryfa
Województwo: W-mazowieckie

Nawigacja.

Postautor: farba » czwartek, 4 sierpnia 2016, 19:41

Nie ryzykujesz ponieważ gniazdo USB jest stabilizowane .
Najprościej kup ładowarkę USB do auta i zapnij to kablem USB.
To mi wygląda na zasilacz czyli z jednej strony zapinanasz 12V z drugiej masz 5V
Bez tej płytki spalisz navi

Awatar użytkownika
JAREK
Administrator
Posty: 4810
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2007, 13:47
Model i rocznik moto.: XJR1300-2004
Województwo: E-łódzkie
Lokalizacja: ŁÓDŹ
Kontaktowanie:

Re: Nawigacja.

Postautor: JAREK » czwartek, 4 sierpnia 2016, 21:29

To nieco sie gubie w takim razie albo popelniam powazny blad:
- bywa, ze laduje nawi podlaczajac ja kablem USB do "kostki", czyli tak jak komorke
- bywa, ze laduje kablem USB z gniazda zapalniczki w aucie.
Te dwa sposoby chyba daja po 12 V?
Akumulator w moto, tez daje 12 V, wiec co sie moze spalic?
Edycja:
Doczytalem, ze "kostka" na wyjsciu ma 6V, gniazdo zapalniczki zapewne tez, zatem sam sobie odpowiedzialem.

Tak wiec albo wystawie ta nawi na szczytny cel taka jaka jest, albo pokombinuje z tym kablem i wtedy wystawie.
Moze ktos sam chce sobie pokombinowac i kupi taka jaka jest?

Awatar użytkownika
Zdzislaw
Posty: 2865
Rejestracja: poniedziałek, 13 grudnia 2010, 14:39
Model i rocznik moto.: PzKpfw.Ausf.DT-75
Województwo: C-kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: Janikowo
Kontaktowanie:

Nawigacja.

Postautor: Zdzislaw » czwartek, 4 sierpnia 2016, 23:32

http://www.re-innovation.co.uk/web12/in ... rs-a-go-go :-P .

Czyli jak dobrze myślę, Jarku masz nawigację, którą podpinasz pod zwykłe gniazdo zapalniczki w samochodzie/motórze, które ma 12V na wyjściu, Twój kabel idący do Nawi ma po drodze stabilizator 12V na 5v(normalne USB), i wtyczkę do nawi. Wystarczy, że ową nawigację podepneisz bezpośredni kablem USB pod jakiś pierdolnik, co się łączy z gniazdem zapalniczki(12V) i ma wyjście na gniazdo USB(5V) i będzie git. A czemu twoje spłonęło... nie wim. Dla sprawdzenia możesz podpiąć pasującą końcówką(Micro, Mini) pod komputer, wtedy się okaże, czy Nawigacja bangla.

Awatar użytkownika
mryc
Posty: 767
Rejestracja: niedziela, 24 lutego 2008, 23:49
Model i rocznik moto.: XJR1300 '03 RP06 Extreme Yello
Województwo: E-łódzkie
Lokalizacja: Łódź

Re: Nawigacja.

Postautor: mryc » czwartek, 4 sierpnia 2016, 23:36

Gniazdo zapalniczki ma 12V
Standard zasilania USB to 5V (czasami 3V)
- dlatego też miałeś tą przejściówkę, ładowarka samochodowa do telefonów to nie tylko wtyczka do zapalniczki.
Montując gniazdo do motocykla masz 12V a jak ładujesz telefon, nawigację, to do gniazdka ładujesz przejściówkę z wyjściem USB która obcina napięcie
Yello "Fly" Submarine
665664515

Awatar użytkownika
pioro
Posty: 1348
Rejestracja: czwartek, 16 stycznia 2014, 16:33
Model i rocznik moto.: XJR 1300 2013
Województwo: Z-zachodniopomorskie
Lokalizacja: Dania

Nawigacja.

Postautor: pioro » piątek, 5 sierpnia 2016, 07:13

Dodam jeszcze tylko, że te 12V w gniazdku zapalniczki jest tylko umowne, bo niczym nie stabilizowane. W końcu w założeniu miało służyć jak najszybszemu nagrzaniu elementu za pomocą "zwarcia", i też dlatego te gniazda zasilane są "grubymi" kablami.
Kiedyś się ogarnę, ale jeszcze nie czas na takie wybryki.

Awatar użytkownika
farba
Posty: 2370
Rejestracja: wtorek, 3 sierpnia 2010, 18:26
Model i rocznik moto.: Żółta taryfa
Województwo: W-mazowieckie

Nawigacja.

Postautor: farba » piątek, 5 sierpnia 2016, 07:49

Dokładnie .
12 V jest przy sprawnym aku z wyłączonym silniku, po uruchomieniu silnika rośnie do 14,5V książkowo a czasami więcej.
Najprościej pozyskać taką płytkę z ładowarki samochodowej albo całą ładowarkę zapakować w gniazdo i użyć kabla USB.

Awatar użytkownika
Zdzislaw
Posty: 2865
Rejestracja: poniedziałek, 13 grudnia 2010, 14:39
Model i rocznik moto.: PzKpfw.Ausf.DT-75
Województwo: C-kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: Janikowo
Kontaktowanie:

Nawigacja.

Postautor: Zdzislaw » piątek, 5 sierpnia 2016, 09:12

farba pisze:Dokładnie .
12 V jest przy sprawnym aku z wyłączonym silniku, po uruchomieniu silnika rośnie do 14,5V książkowo a czasami więcej.
Najprościej pozyskać taką płytkę z ładowarki samochodowej albo całą ładowarkę zapakować w gniazdo i użyć kabla USB.


Tak, to jest najlepszejsze wyjście.

Awatar użytkownika
Piotr_MC_85
Posty: 1437
Rejestracja: wtorek, 13 lipca 2010, 20:15
Model i rocznik moto.: XJR 1300 2009
Województwo: D-dolnośląskie
Lokalizacja: Jaźwina

Nawigacja.

Postautor: Piotr_MC_85 » piątek, 5 sierpnia 2016, 13:18

Czyli czeka Cię drogi JARKU poważna inwestycja ;-) kilku złotówek, chyba że wolisz wymienić navi na nowszą.
http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... t-1-3-0613
Patrząc na ceny tej elektroniki to nie opłaca się nawet reanimować tego kabla z reduktorem napięcia.

Awatar użytkownika
pioro
Posty: 1348
Rejestracja: czwartek, 16 stycznia 2014, 16:33
Model i rocznik moto.: XJR 1300 2013
Województwo: Z-zachodniopomorskie
Lokalizacja: Dania

Nawigacja.

Postautor: pioro » piątek, 5 sierpnia 2016, 16:18

Jeszcze należy pamiętać o jednym ważnym parametrze, a mianowicie zapotrzebowaniu na prąd ładowania, wyrażanym w A. Jeżeli navi jest prądożerna i potrzebuje więcej niż 1A, to należy zwrócić uwagę na prąd wyjścia w przejściówce USB, żeby spełniał wymagania. Często gęsto tanie przejściówki USB mają prąd wyjścia do 1A, a to np. dla iPadów itp. jest mało.
Kiedyś się ogarnę, ale jeszcze nie czas na takie wybryki.

Awatar użytkownika
Zdzislaw
Posty: 2865
Rejestracja: poniedziałek, 13 grudnia 2010, 14:39
Model i rocznik moto.: PzKpfw.Ausf.DT-75
Województwo: C-kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: Janikowo
Kontaktowanie:

Nawigacja.

Postautor: Zdzislaw » piątek, 5 sierpnia 2016, 16:56

Jarku jak będzie pasować i chcesz, to wezmę Ci na zlot moją ładowarkę od Motoroli, oryginał, wtykaną w gniazdo zapalniczki. Leży gdzieś w garażu. Zakupiona z 5 lat temu, użyta z jeden raz. Leży gdzieś tam i się gdzieś kurzy, pająki ją pewnie oblazły.... będę w nim, to wygrzebię ją i zrobię fotę końcówki, jest taka jak we współczesnych telefonach, chyba Micro.

Taka jak ta: http://archiwum.allegro.pl/oferta/orygi ... 57640.html

Awatar użytkownika
JAREK
Administrator
Posty: 4810
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2007, 13:47
Model i rocznik moto.: XJR1300-2004
Województwo: E-łódzkie
Lokalizacja: ŁÓDŹ
Kontaktowanie:

Re: Nawigacja.

Postautor: JAREK » piątek, 5 sierpnia 2016, 22:07

Kochani! Bardzo wam dziękuję za pomoc.
Jestem wam winien wyjaśnienie.
Otóż moja nawigacja ma się dobrze i mam nadzieję, że długo tak pozostanie.
Ta, o której piszę, nota bene taka sama jak moja, została podarowana mi na spieniężenie z lojalnym uprzedzeniem, że w uchwycie motocyklowym nie ładuje się i nie chcę się coś odpalić w ogóle.
Z załączaniem nie było większego problemu - wyjąłem kartę pamięci, sformatowałem ją i wgrałem nowszą auto mapę 6.19 i śmiga.
Co do ładowania zaś to już wiecie. Stąd też moje pytanie czy ktoś chce zakupić i sobie to zrobić. Jak nie to postaram się to zrobić i wystawię nawi na aukcji charytatywnej. Dlatego też chciałbym odtworzyć kabel z akumulatora do uchwytu motocyklowego.

Awatar użytkownika
Wulu
Posty: 177
Rejestracja: piątek, 15 kwietnia 2016, 22:43
Model i rocznik moto.: Xjr 1300 2001 rp06
Województwo: K-małopolskie
Lokalizacja: Jawornik

Re: Nawigacja.

Postautor: Wulu » piątek, 5 sierpnia 2016, 22:23

JAREK pisze:Kochani! Bardzo wam dziękuję za pomoc.
Jestem wam winien wyjaśnienie.
Otóż moja nawigacja ma się dobrze i mam nadzieję, że długo tak pozostanie.
Ta, o której piszę, nota bene taka sama jak moja, została podarowana mi na spieniężenie z lojalnym uprzedzeniem, że w uchwycie motocyklowym nie ładuje się i nie chcę się coś odpalić w ogóle.
Z załączaniem nie było większego problemu - wyjąłem kartę pamięci, sformatowałem ją i wgrałem nowszą auto mapę 6.19 i śmiga.
Co do ładowania zaś to już wiecie. Stąd też moje pytanie czy ktoś chce zakupić i sobie to zrobić. Jak nie to postaram się to zrobić i wystawię nawi na aukcji charytatywnej. Dlatego też chciałbym odtworzyć kabel z akumulatora do uchwytu motocyklowego.

Pokaż zdjęcia tej navi. Może da się coś zrobić. Moja slicznotka dalej taka naga.... Navi może się przydać.

Awatar użytkownika
JAREK
Administrator
Posty: 4810
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2007, 13:47
Model i rocznik moto.: XJR1300-2004
Województwo: E-łódzkie
Lokalizacja: ŁÓDŹ
Kontaktowanie:

Re: Nawigacja.

Postautor: JAREK » sobota, 6 sierpnia 2016, 00:19

Wpisz w wyszukiwarke lark free bird 35at. Nie mam teraz jak zrobic zdjecia bo na dzialce siedze.

Awatar użytkownika
Jabol
Posty: 90
Rejestracja: środa, 26 marca 2008, 11:08
Model i rocznik moto.: XJR 1300 1999
Województwo: T-świętokrzyskie
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
Kontaktowanie:

Postautor: Jabol » sobota, 6 sierpnia 2016, 08:52

JAREK pisze:Bardziej chodzi mi o wsadzenie tego do tankbagu i zerkanie co jakiś czas, aż tak wymagający nie jestem, żeby słyszeć przez słuchawkę jak mam jechać. Poza tym będę miał przy uszach słuchawki do PMR-a, przez który w czasie drogi będę mógł zamienić parę słów z pasażerką.

JAREK nie polecam takiego rozwiązania, sprawdziłem i jest kicha. Po pierwsze wszystko zależy od wysokości tankbagu, im wyższy tym gorze dla Ciebie. Chcąc cokolwiek zobaczyć musisz tak skręcać głowę, że tracisz widoczność przed moto. Kilka sekund tak przejechanych może się skończyć tragicznie, tym bardziej jeśli nie chcesz korzystać z komunikatów głosowych.

Awatar użytkownika
JAREK
Administrator
Posty: 4810
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2007, 13:47
Model i rocznik moto.: XJR1300-2004
Województwo: E-łódzkie
Lokalizacja: ŁÓDŹ
Kontaktowanie:

Re: Nawigacja.

Postautor: JAREK » niedziela, 7 sierpnia 2016, 08:04

Jejku, skąd ty wykopałeś ten post. On chyba ma ze sto lat.

Awatar użytkownika
Jabol
Posty: 90
Rejestracja: środa, 26 marca 2008, 11:08
Model i rocznik moto.: XJR 1300 1999
Województwo: T-świętokrzyskie
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
Kontaktowanie:

Nawigacja.

Postautor: Jabol » niedziela, 7 sierpnia 2016, 11:08

Oj promile promile :roll:

Awatar użytkownika
JAREK
Administrator
Posty: 4810
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2007, 13:47
Model i rocznik moto.: XJR1300-2004
Województwo: E-łódzkie
Lokalizacja: ŁÓDŹ
Kontaktowanie:

Re: Nawigacja.

Postautor: JAREK » niedziela, 7 sierpnia 2016, 13:57

Taka mnie mysl naszla, ze zdobede ladowarke samochodowa, wybebesze z niej plytke i wstawie zamiast tej spalonej. Wtedy nawi bylaby kompletna.

Awatar użytkownika
Maciejka
Posty: 389
Rejestracja: sobota, 17 maja 2014, 12:35
Model i rocznik moto.: XJR 1300 2005
Województwo: P-wielkopolskie
Lokalizacja: Września

Re: Nawigacja.

Postautor: Maciejka » niedziela, 7 sierpnia 2016, 14:16

To już lepiej przelutować końcówkę z uszkodzonej do zdobycznej. Mam wrażenie że na siłę chcesz coś naprawić mimo że prostszych, szybszych, tańszych i pewniejszych sposobów dostałeś już kilka

Awatar użytkownika
JAREK
Administrator
Posty: 4810
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2007, 13:47
Model i rocznik moto.: XJR1300-2004
Województwo: E-łódzkie
Lokalizacja: ŁÓDŹ
Kontaktowanie:

Re: Nawigacja.

Postautor: JAREK » niedziela, 7 sierpnia 2016, 20:46

Chce odtworzyc przewod od aku do uchwytu nawi, zeby wystawic jako kompletna. Chyba, ze, tak jak pisalem, ktos zdecyduje sie na taka i sam sobie zrobi.

Awatar użytkownika
JAREK
Administrator
Posty: 4810
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2007, 13:47
Model i rocznik moto.: XJR1300-2004
Województwo: E-łódzkie
Lokalizacja: ŁÓDŹ
Kontaktowanie:

Re: Nawigacja.

Postautor: JAREK » piątek, 2 września 2016, 11:26

Byłem dziś w elektronicznym - owa płytka, która spalona jest, jest do kupienia (najtańsza za 9,50 zł; droższa około 22,-zł).
Nie będę się chyba w to bawił więc mam do sprzedania na szczytny cel nawigację lark freebird 35at. W zestawie jest nawi z wgraną automapą 6.19 na karcie 8GB, uchwyt samochodowy, kabel usb, ładowarka samochodowa, uchwyt motocyklowy, dodatkowa bateria, uszkodzony przewód motocyklowy 9tak jak pisałem do odtworzenia za około 30 zł.
Mogę zabrać na zlot.

Awatar użytkownika
mariuszdg
Posty: 3456
Rejestracja: środa, 18 marca 2009, 18:07
Model i rocznik moto.: XJR1300 '07, SPEED TRIPLE R94
Województwo: S-śląskie
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Kontaktowanie:

Nawigacja 2017

Postautor: mariuszdg » wtorek, 27 grudnia 2016, 19:44

Polecacie jakieś nowe rozwiązania? Crocodyl mi się już wykończył (albo tak wygląda). Chyba będzie trzeba się za nową porozglądać...
"Kto drogi prostuje ten w lesie nocuje..."

Awatar użytkownika
pioro
Posty: 1348
Rejestracja: czwartek, 16 stycznia 2014, 16:33
Model i rocznik moto.: XJR 1300 2013
Województwo: Z-zachodniopomorskie
Lokalizacja: Dania

Re: Nawigacja.

Postautor: pioro » wtorek, 27 grudnia 2016, 22:05

Nie lubię wozić 100 rzeczy. Używam TomTom i do iOSa i do Androida ... śmiga bez zastrzeżeń, ..... aktualizacje dożywotnie (ponoć).
Kiedyś się ogarnę, ale jeszcze nie czas na takie wybryki.

Awatar użytkownika
JAREK
Administrator
Posty: 4810
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2007, 13:47
Model i rocznik moto.: XJR1300-2004
Województwo: E-łódzkie
Lokalizacja: ŁÓDŹ
Kontaktowanie:

Re: Nawigacja.

Postautor: JAREK » niedziela, 26 marca 2017, 19:21

Zdecydowałem naprawić usterkę wspomnianą 3 posty wyżej. Zatem jest do kupienia kompletna nawigacja Lark Free Bird 35at. Całe środki na szczytny cel. Wgrana automapa 6.19. Cena wywoławcza 150 zł ale mogę się dogadać oczywiście.

Sebastian
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 30 marca 2017, 09:20
Model i rocznik moto.: Super Tenere 1200 2010
Województwo: D-dolnośląskie

Re: Nawigacja.

Postautor: Sebastian » poniedziałek, 24 kwietnia 2017, 22:23

Trochę walki było ze znalezieniem poprzeczki pasujące do kierownicy w końcu podziałami zrób to sam. Teraz tylko pytanie którędy poczuć kable do akumulatora ?

asedio

Re: Nawigacja.

Postautor: asedio » niedziela, 13 maja 2018, 11:06

Ja akurat poszedłem na łatwizne, taniość, minimalizm szpetoty jak i nie pasowały mi jaikolwiek dostępny uchwyty pająki itd.
Postanowiłem wykorzystać mocowanie od rowerowych Garminów, które przetestowałem juz nie raz w ekstremalnych warunkach podczas wyścigów MTB w lasach, gdzie telepie rowerm strasznie.
Uchwyty do kupienia za grosze. Można je dostać na aliexpress i również na allegro można dostać "strugane" drukarmai 3D za grosze. Tutaj sam dorobiłem to coś.. co przykręciłem do twardego etui telefonu.
Teraz tylko przetwornica z 12 na 5V i gniazdo usb. Też wyjdzie grosze..
Taki układ mocowania wydaje mi się najmniej szpecącya jak kogos będzei nawet drażnić ten mały uchwycik to można go założyć gumkami z dętki rowerowej i zdejmwoać w minutę jak i zakąłdać. Można sobie dopasować wysokość tak żeby kluczyka stacyjni nie blkokował. również można ulożyć mocowanie tak, żeby telefon był w wzdłóż lub w szerz ;) a i jeszcze zamówiłem słuchawkę BT za coś 9 dolców, malutka, powinna się bezsresowo pod kask zmieścić. Alli teraz nie działa podam link jak zadziała.
Działa
http://tiny.pl/g8mjf
Dodam... :) jeśli użyjemy gumek ciętych z firmowej dętki rowerowej np. Continental będą trzyać latami :) Sprawdziłem to w rowerach :)
Można też zipami złapać ale gumki lepsze, są wielokrotnego użytku i tańsze ;)z tym, że trzeba ich z minimu trzy na stronę użyć.

Częsć na kierownicę
http://allegro.pl/uchwyt-garmin-do-edge ... 56745.html
z tą mocowaną do telefonu trochę więcej kłopotu...ale można ją sobie samemu tak jak ja wyciąć.
A tutaj przetworice regulowane.
http://allegro.pl/przetwornica-regulowa ... 63032.html
Można sobie ustawić napięcie wyjściowe. 2A bez chłodzenia więc wystarczy. Można ją "wrzucić" w lampę.
dodam jeszcze..
Do nawigacji używam starego telefonu Xperia Neo bo jest dość zgrabny i nie za duży. Bez karty sim. W osobistym telefonei włączam router Wifi a w tej NEO komunikację z osobistym przez WiFi. Mapy sie aktualizują i wszytko działa. W słońcu słaba widocznośc niestety ale wtedy słuchawka powinna pomóc.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Wróć do „Dodatki do motocykli.”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości